عکاسی مفهومی

عکاسی مفهومی

4.6/5 - (18 امتیاز)

در پس هر استایل  عکاسی ، اسراری نهان است که اکتشافشان برای جمع کثیری از علاقه‌مندان به سرگرمی و هدف تبدیل شده است. از همان ابتدای اختراع دوربین و سپس لنز دوربین دیجیتال، آرتیست ها  از آن به‌ جای ابزاری  برای نمایش یک واقعیت اشتباه یا ایده مفهومی استفاده می­‌کردند. یکی از اولین عکس های مفهومی متعلق به Hippolyte Bayard است که در سال 1840 ثبت شده است. نام این اثر سلفی مرد مرده می­‌باشد که از اولین نمونه‌های عکاسی مفهومی به‌ شمرده می شود.

عکاسی مفهومی چیست؟

به طور خلاصه عکاسی مفهومی به دنبال بیان یک ایده نظر و یا عقیده به شکلی است که کمی تامل انسان را به چالش بکشد. در این سبک هیچ چیزی نرمال نیست و معمولا همه چیز کاملا به قوه تخیل بستگی دارد واقعت در آن بسیار اشفته و از دور از چیزی است که ما انتظارش را داریم. از طرفی هم برخی عکاسان هستند که زیاد مسائل را تخیلی نمی کنند اما از آن سو واقعیت ها را کم رنگ تر می کنند.

مجموعه ای از جذاب ترین و بهترین عکس های مفهومی را در این بخش مشاهده کنید

عکاسی مفهومی چیست؟

عکاسی مفهومی یکی از گرایشات عکاسی است که از هر کسی بپرسید، تعریف منحصر به فردی به‌شما می‌‌دهد.این اتفاق به طرزی ذات هنر است که از آغاز بوده و و تا وقتی که انسان‌های هنرمند فعالیت می‌کنند، وجود خواهد داشت. اگر بخواهیم در حوضه تاریخچه مدرن عکاسی مفهومی بحث کنیم، باید به این نکته اشاره کنیم که تقریبا ده سال است که مردم به‌صورت مهارت دیده در این زمینه  فعال هستند. اما هنگامی که به اشخاض می‌­گویم که ” این عکس یک اثر مفهومیست ” بعضی می­‌پرسند ” یعنی چه ؟ ”

عکاسی مفهومی در بیشتر اوقات یک ایده تخیلیست و به‌نظر غیر واقعی می‌­آید. البته بعضی عکاسان، آثاری به ثبت می رسانند که لزوما تخیلی نیستند؛ آن‌ها با تغییردادن برخی جوانب تصویر، به بزرگنمایی واقعیت می­‌پردازند. عکاسی مفهومی شغلیست که بذر آن یک مفهوم یا ایده است، در حالی  که در عکاسی معمولی، عکاسی با انتخاب یک منظره یا مکان آغاز می­‌شود. در این سبک عکاسی شما با یک ایده شروع می‌­کنید، در این بین شما باید فکر کنید که عکس پایانی را چطور می­‌خواهید، موضوعش چه باشد و یا چه چیزی را نشان دهد؟

هنرمندان مفهومی

آرتیست های مفهومی هم به همین شیوه عمل می­‌کنند.مجسمه سازان ایده‌ای  چیزی که می­‌خواهند بسازند را در ذهن پرورش و با پیاده‌سازی فنون مخصوص، محصولی را می‌سازند که لزوما با الگوی ابتدایی منطیق نیست. اکثر نقاشان انتزاعی هم از همین روش پیروی می‌کنند. هیچ بهانه ای وجود ندارد که عکاسان نتوانند به این سبک فعالیت کنند. اگر شما هم به ابن سبک علاقه دارید، باید به‌همین شیوه کار کنید. همه چیز به تخیلات و تفکر شما وابسته است، برای حرفه‌ای شدن در این استایل، کافیست خیال پزداز خوبی باشید.

درواقع همه چیز در این سبک هنری, معطوف به تصورات می شود و ایده‌ها و نقشه برای عکسی که می خواهیذ بگیرید.احتمالا  خیلی از عکس‌های مفهومی‌ای که مشاهده می کنید به نحوی عکس پرتره باشند که بیش تر از یک عکسی نرمال به آن‌ها ارزش داده شده است. عکاسان زیادی وجود هستند که تخصصشان به سبک پرتره مفهومیست.برای اینکه یک عکس مفهومی از مدل بگیرید، باید لباس، صحنه و ایده‌ای که در سر دارید، همه و همه طراحی و پردازش شده باشند.دقت کنید که هنر مفهومی  زیر مجموعه‌ همه‌ی هنرهاست، پس عکاسان بسیاری در حوزه­‌ی عکاسی منظره و معماریفعالیت می­‌کنند.

عکاسی مفهومی سیاه سفید

عکاسان مفهومی کار در ایران

صادق تیر افکن به گفته­‌ی برخی از رسانه‌های هنری، اولین کسیست که عکاسی مفهومی را در ایران به‌صورت حرفه‌ای شروع کرد و به‌همین دلیل احترام خاصی در میان عکاسان ایرانی دارد. او در یکی از نمایشگاه‌های هنر مفهومی به‌همراه خسرو حسن زاده مجموعه بزرگ و ارزشمندی از تصاویر را ارائه کردند. این آثار با استقبال فراوانی روبه‌رو شد و همین زمینه‌ساز انتشار نام هنرمندان مفهومی ایرانی، در جهان شد.

آرمان استپانیان یکی از برجسته ترین عکاسان ایرانیست که آثار او در موزه‌های نامی دنیا نگهداری می­‌شوند. او فارغ التحصیل گرافیک دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران می‌باشد و در سال 1378 با عکاسی از چهره‌های حک شده بر روی سنگ قبرها، پا به عرصه­‌ی عکاسی گذاشت. آثار ایشان پس از آن در نمایشگاه‌های متعددی از جمله : گالری راه ابریشم (تهران، ۱۳۸۴)، گالری سانتوس تگزاس (ایالات‌متحده، ۱۳۸۵)، ایران درون و برون در موزه چلسی نیویورک (ایالات‌متحده، ۱۳۸۸)، به نمایش گذاشته شده است.

عکاسی مفهومی در ایران

روش ثبت عکس به سبک مفهومی

در ابتدا باید به‌صورت معنادار به تصویر نگاه کنید به این فکر کنید که چطور می­‌توانید مفهومی تازه بیافرینید. قبل از عکاسی باید اصول ترکیب‌بندی را دانسته و جسمی را از یک صحنه به صحنه­‌ای دیگر انتقال دهید. همه عکاسان حرفه ای که در این سبک کار می کنند می دانند که چطور با ایجاد صحنه ای خاص به طور همزمان هم با ذهن و هم با عواطف بیننده بازی کنند. سعی کنید از رنگ های متضاود مانند سیاه و سفید استفاده کنید. چالش اصلی پیش روی هر هنرمند فعال در این زمینه فکر کدن مانند مخاطبان است. یک عکاس ماهر می داند که چطور پیام و یا مفهومی رابه سادگی به مخاطب خود برساند.

روش ثبت عکس به سبک مفهومی

عکاسی مفهومی می­‌تواند جذابیت بسیاری داشته باشد و با این سبک تفکر شما از دنیای سایر عکاسان جدا خواهد شد.باتوجه به فعالیت هنرمندان خارجی در دنیای مجازی و محبوبیت آثارشان، می‌توان گفت که اگر علاقه‌مند به عکاسی در این سبک باشید، می‌توانید فالوورهای ززیادی را پیدا کنید.عکاسی در ژانر مفهومی، کار آسانی نیست اما با کمی اراده و خلاقیت می­‌توانید به یکی از عکاسان مفهومی خوش‌نام ایرانی تبدیل شوید.

دوربین و لنز مناسب برای عکاسی مفهومی

شما می توانید از هر دوربینی چه مدل های کامپکت و چه حتی دیجیتال اس ال آر های گران قیمت و یا نسل جدید بدون آینه ها و یا دوربین گوشی تان برای ثبت عکس های تحلیلی و مفهومی استفاده کنید کادر بندی و نحوه قرار گیری سوژه و در صورت انسان بودن حسی که انتقال می دهد بسیار مهم است. نورپردازی نیز مانند سایر سبک ها باید با توجه به پیامی که قرار است منتقل شود انجام شود. دقت کنید که انتخاب لنز نیز باید با وسواس بیشتری صورت گیرد چرا که در این سبک فاصله کانونی نیز می توانند در نحوه انتقال پیام بسیار موثر باشد.

 

3 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید ؟
در گفتگو ها شرکت کنید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *